Toll & Hamutál, "A szó elszáll, a szívás megmarad!"

Ebenguba

Közlekedés Kritika II. rész

Karesszal a "Hogyan közlekedjünk helyesen" kenguruval

2016. október 21. - Eberon

Legutóbbi közlekedés kritikám után, levelek tízezrei érkeztek szerkesztőségünkbe. Ezek - egy kivételével: "Monnyon le!" -, Karesz vizuális ábrázolását követelték. Engedvén az olvasói nyomásnak, íme kabalánk, aki fekete, mert a rombusz alakú, déli nap elé ugrott. Nem elég, hogy nem tudtunk róla színes képet közölni, még le is égett így örökre ilyen kormos marad.

Világ, lásd hát Károlykánkat!

 Karesz a "Hogyan közlekedjünk helyesen" kenguru

 

WARNING!

FELHÍVOM AZ OLVASÓK FIGYELMÉT, HOGY A KÖVETKEZŐ SOROK, A NYUGALOM MEGZAVARÁSÁRA ALKALMAS SZAVAKAT ÉS GONDOLATOKAT TARTALMAZNAK! A GYENGÉBB IDEGZETŰEKNEK, INKÁBB EGY RÉGEBBI POSZT ÚJRAOLVASÁSÁT AJÁNLOM!

Karesz után egy aktualitással kell, hogy foglalkozzunk. Ez pedig nem más, mint egy (elsőre) örömteli hír:

Elkészült a budai fonódó villamoshálózat!

Megint. A reakció, mit e hír hallatán a bejelentők vártak, gyaníthatóan az alábbi:

- Hurrá! 

És valóban. Végre újból kötött pályás járatokkal szelhetjük Buda vassínpárjait. Hallgathatjuk, hogy minden ajtón szálljunk fel (és le), no meg a jól ismert "HRÚÚÚÚÚ" hangot, mikor az elöregedett kerekek, és sín együttesen nyögnek, egy-egy kanyar bevétele közben. Mily idilli.

Fonták, fonták a hálózatot, akár egy tudósok által bedrogozott pók, a szürrealista, légyfogásra alkalmatlan hálóját.Képtalálat a következőre: „spider web on drugs”

E kézimunka addig folytatódott, még a gombolyag el nem gurult és végül az egész egyetlen, hatalmas, görcs-dús „gabaly” lett.

A „gabaly”-ról a járatokon elhelyezett, a valóság talajától messze elrugaszkodott, térképszerű, poszterek tájékoztatnak. Ezek, emberi lények számára értelmezhetetlen módon ábrázolják, a főváros közlekedési hálózatpulóverének szétfejtett fonalait.   

Az apró görcsöcskéket, legjobban a XI. kerületben, a „Móricz” és a „Piac” közti, ötven méteres szakaszon figyelhetjük meg. (Itt a Budai villamosok nagy része, látható. Ezek dekkolnak, vánszorognak, várakoznak, és minden egyebet csinálnak, miket a haladás kifejezés nem foglal magába. Nem mellesleg – a választási lehetőségek tárházának spájza gyanánt -, alant és a kettő között fut, BéPé világhírű csodája, a 4-es metró is.)  

Meg értük, hogy Mari néni - a sokak által „banyatank” kifejezéssel illetett - kerekes szatyrával, gyalogosan hamarabb ér a Móriczról a Piac(z)ra, mint ha élne a villamos nyújtotta utazás kényelmével.

A villamos torlódás, mely Mari nénit a gyalogosok által (sokszor helytelenül) alkalmazott járdára taszajtotta, mind két irányba tart. Destruktív hatást gyakorolva, úgy a mindennapi életre, mint az ember idegrendszerére és kedélyállapotára.

Fenti állításomat az alábbi példa segítségével érzékeltetem:

A mit sem sejtő utas felszáll a 17-esre. Mondjuk a Hauszmann (O’lajos) utcánál. Azért a 17-esre, mert az új. Meg kell nézni! Teszi ezt, mert igyekezne az Újbuda-központ alatt húzódó M4 alagútba; hogy többszöri átszállás segítségével, egy szintén kötöttpályás, és szintén egy (vagy több) misét megérő, MÁV járaton végezze.

A torlódás azonban ezt meggátolja. Oly annyira, hogy a tizenöt perces utazás alatt (mely gyalogosan csak tíz lenne), azon tanakodik, hogy mi a fenének szőtte egybe sorsának fonalát – Párkák módjára -, a Budai „gabaly”-éval.

Az eredmény persze az, hogy a vasútállomáson, a „víz vezeték szerelő” dallam felcsendülése után, a hangosbemondó így szól:

- Az XY. vágányról, Z városba tartó vonat, elment!

Igen kedves olvasó. Ezt régebben bemondták a készséges, MÁV-os hangszórók. Jobban mondva berecsegték. (Már csak a „Ha-ha!” hiányzott a végéről.)

Demjén úr, látomásköltészetében szintén elővizionálva, e fent leírt példát. Tömören, lényegre törően, minden felesleges cicomát és szóvirágot nélkülözve: „A vonat nem vár.”

Záró gondolatom pedig, annak reményében helyezem kritikám végére, hogy az illetékes hatóságok - a karszalaghoz hasonlóan -, ezen ételfoltos, kissé gyűrött és több napja hordott inget is magukra húzzák majd. S oly büszkén, kérkedőn viselik, mint a jegyek ellenőrzésére szakosodott kollégáik, az imént szóba hozott bicepszdíszt!

(A XI. kerületet kevésbé ismerők számára mellékelek egy térkép linket, hogy az olvasottakat térben is el tudjátok helyezni!)  

https://www.google.hu/maps/@47.4724622,19.050509,16z   

A bejegyzés trackback címe:

https://ebenguba.blog.hu/api/trackback/id/tr4611821697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.